HACCP - Bezpieczeństwo żywności

Korzyści

Dlaczego wdrażać HACCP?

Tradycyjne systemy kontroli jakości w firmach sektora spożywczego polegają na badaniu produktu końcowego, co umożliwia wyeliminowanie towaru nie spełniającego wymogów jakościowych. System HACCP ma nad nimi tę przewagę, że pozwala na zapobieganie wytwarzaniu nieodpowiednich jakościowo produktów, eliminując zagrożenia w momencie ich powstawania.

Korzyści z wdrożenia systemu HACCP to przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, w tym:

  • poprawa jakości,
  • zwiększenie popytu na oferowane produkty,
  • poprawa i unowocześnienie procesu produkcyjnego,
  • uporządkowanie dokumentacji,
  • zwiększenie odpowiedzialności pracowników,
  • wzrost konkurencyjności produktów.

System HACCP można zintegrować z systemem zarządzania jakością np. ISO 9001:2008. Wdrożenie i utrzymanie zintegrowanego systemu zarządzania jakością i HACCP jest pierwszym krokiem do spełnienia wymagań innych Standardów, takich jak ISO 22000:2005, IFS czy BRC.

Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies, tzw. ciasteczka. Kliknij "Zgadzam się", aby niniejsza informacja nie pojawiała się lub kliknij "Polityka prywatności", aby dowiedzieć się więcej.
Polityka prywatności Zgadzam się