ISO 22000 - Zarządzanie Bezpieczeństem Żywności

O normie

Dla kogo:

ISO 22000:2005 jest międzynarodową normą, której stosowanie jest korzystne dla wszystkich organizacji z łańcucha dostaw żywności. Do organizacji takich należą między innymi producenci sprzętu, materiałów pakunkowych, środków czyszczących, dodatków spożywczych i składników przeznaczonych do konsumpcji.

Norma ISO 22000:2005 jest również podstawą dla firm planujących zintegrowanie systemu zarządzania jakością, np. zgodnego z normą ISO 9001, z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Opis normy:

Norma PN EN ISO 22000:2006 System zarządzania bezpieczeństwem żywności - Wymagania dla każdej organizacji łańcucha żywnościowego (ang. ISO 22000:2005 - Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain) jest pierwszą próbą ujdenolicenia podejścia do HACCP od 1969 roku. Wprowadza ona nowe ujęcie zarządzania bezpieczeństwem żywności. Norma ta powstała w wyniku połączenia zasad systemu HACCP z zasadami GHP, GMP i elementami systemu zarządzania jakością.

Norma ta łączy powszechnie uznawane elementy kluczowe w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw.

Obejmują one między innymi:

  • interaktywną komunikację;
  • zarządzanie systemami;
  • kontrolę zagrożeń w zakresie żywności przez zastosowanie programów wymagań wstępnych i systemów HACCP;
  • stałe udoskonalanie i uaktualnianie mechanizmów systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Ważne! Nasza strona internetowa stosuje pliki cookies, tzw. ciasteczka. Kliknij "Zgadzam się", aby niniejsza informacja nie pojawiała się lub kliknij "Polityka prywatności", aby dowiedzieć się więcej.
Polityka prywatności Zgadzam się